wattcyklar

Det vore bra med fler wattmätande cyklar och på fler än en anläggning. Utan wattmätning så kan man inte mäta om man blir bättre eller samre över spinningsässongen. Lite som att styrketräna men inte veta vilka vikter som är på stången. Det behöver inte vara många cyklar men någon så kan man testa om man ser förändring över tid. Helst i spinningssal så att temperaturen är lämplig. Pulsträning fungerar för att mäta ansträngning men den förändras inte med ändrad träningsnivå. En wattmätande cykel i varje spinningssal vore mitt önskemål, eller åtminstone i Hagastan där det har stått en wattcykel tidigare.
Rickard Perman
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Rickard,

  Tack för ditt engagemang gällande Spin och Watt-cyklar. I dagsläge har vi Watt-cyklar i F&S Sundbyberg, där hela spin-salen består av Watt-cyklar. Det stämmer att vi under 2017 haft Watt-cyklar utplacerade för ledare att testa på våra olika anläggningar i F&S Stockholm, bl a på F&S Hagastan. Watt-cyklarna är fortfarande relativt nya på marknaden, och för F&S Stockholm som är en stor förening så blir också investeringen stor om vi skulle köpa in för alla anläggningar med Spin på schemat.

  Hälsningar,
  Kicki
 • Gammal tråd men fyller på här med frågan om vilka anläggningar som har wattcyklar man kan köra på utanför spinningpass. För strukturerad träning efter eget schema.
  Jerker
 • Hej Jerker,

  Tack för din fråga.

  Sedan i somras finns det utöver Sundbyberg även wattcyklar på Kungsholmen.

  Du är varmt välkommen att använda cyklarna i hallarna när det inte pågår pass eller hallen är uthyrd.
  Elina
 • Hej! Super!
  En fråga, vad är det för cyklar?
  Typ wattbike eller något eller ”vanliga” bodybike?
  Jerker
 • Cyklarna vi har är Technogym-cyklar.

  Här hittar du information om hur våra watt-pass är upplagda:
  https://www.friskissvettis.se/Stockholm/Traning/Kondition/Spinning/Spin-watt

  Kom gärna och testa
  Elina
 • Hej, jag undrar varför ni inte visar watten på TV- skärmen på wattpassen? om fölk blir stressade av att se hur hårt andra kör så är det väl bara för dem att låta bli att titta. Annars kan man ju stänga av TV´n helt, någon kan ju bli stressad av att se hur många procent av ftp andra kör på eller vilken kadens. Ett annat alternativ skulle kunna vara att låta vissa pass vara mer "tävlingsinriktade". Förövrigt önskar jag en kortare beskrivning av spinningpassen, gick på ett distanspass häromdagen som var ett intervallpass.
  jonas
 • Hej Jonas,

  På Spin watt väljer vi att guida i % av FTP. Det är även den som visas på skärm/duk. Den individuella watten är just individuell och inte jämförbar från person till person och går därför inte att guida i. Den faktiska watten är beroende av flera faktorer, bland annat träningsvana och vikt. Det innebär att en person där displayen visar lägre watt (alltså inte % av FTP) kan generera mer kraft än en person där displayen visar högre watt.

  FTP är däremot jämförbart, har man rätt FTP-värde använder man samma ansträngning/kraft oberoende vad den faktiska watten visar. FTP är därför ett stöd till deltagare och ledare i ansträngning och anledningen till att vi väljer att guida och visa via FTP.

  Passet som var intervall och inte distans som du gick på, kan det ha varit utbytt pga vikarie till passet tror du? Att passet alltså ändrades i sista stund och blev ett intervallpass istället för utlovat distans? Normalt är passen angivna som Spin distans eller Spin intervall mm, och innehållet i rubriceringen för passet ska också stå för och överensstämma med innehållet i passet.

  Hälsningar,
  Kicki
 • ftp-värden är just individuella och mycket svåra att jämföra med andra särskilt när man tränar intervaller, 110% ftp under en kort tid kan kännas jobbigt för vissa och lättre för andra. Däremot är det bra att passen är uppbyggda efter ftp.
  Men det är väl möjligt att visa både watt och ftp för oss som behöver en liten morot när det känns som jobbigast? om displayen visar högre watt så genererar man faktiskt mer energi, behöver dock inte gå fortare för det.

  Jag får testa ett till distanspass och se, bra att ni har giropassen förresten som är mycket strukturerade och bra.
  jonas
 • Hej Jonas,

  Vad roligt att höra att du gillar giropassen.

  När det gäller watten kan du se den på din cykels display.

  Vänligen,
  Elina
 • Hej,
  När spinnpassen på Kungsholmen är distans eller intervall, använder man sig inte av WATT-funktionen då? Eller har man möjlighet att använda inställningarna ändå? Jag är ny på Watt och tycker det vore bra att testa lite när man då cyklar "vanligt" pass.

  /KB
  K. Kergström
 • Hej KB!
  De pass som använder sig av watt heter ex. spinn intervall watt i schemat och på de passen så guidar ledaren dig som medlem hur du skall använda wattfunktionen. På övriga pass går det givetvis jättebra att kika på wattmätaren om du vet hur du mäter men det kommer inte att vara någon som guidar dig.
  Vänligen,
  Anna
  Anna
 • Hej!
  Jag gillar verkligen watt funktionen på de nya cyklarna på Kungsholmen men nu bor jag söder om stan och på den sidan finns varken watt eller puls på någon anläggning. Vore det inte ett ypperligt tillfälle att förse Hornstull med watt cyklar nu när den salen skall renoveras?
  MVH, Carina
  Carina
 • Hej Carina,

  Roligt att du uppskattar våra fina Wattcyklar på F&S Kungsholmen!

  I det första skedet av ombyggnad på F&S Hornstull kommer vi inte att köpa in nya Wattcyklar.

  Hälsningar,
  Kicki
 • Hej.
  Funderar kring vad som hänt kring wattcyklar sedan tråden skapades. Vart finns wattcyklar nu och vilken modell är det på cyklarna?
  Pelle
 • Hej Pelle,

  Vi har pass och Watt-cyklar på F&S Sveavägen, F&Sundbyberg och F&S Kungsholmen.

  Modellen är Technogym-cyklar.

  Vänligen,
  Kicki
 • Hej, jag söker en träningsanläggning i city som har en säker parkering för cykel, där parkering ute på gatan inte är tillräckligt. Finns det någon säkrare lösning för cykel i anslutning till Moodsgallerian?

  Mvh

  Ulf
  Ulf Johansson
 • Hej Ulf. Det finns ingen anläggning som har cykelrum eller möjlighet att förvara cykeln inomhus. Det säkraste som finns runt F&S City är nog stolparna med öglor som står längs Mäster Samuelsgatan upp mot Regeringsgatan.

  Vänligen,
  Claes
  Frågor&Svar
 • Giro är ett väldigt bra program. Efterlyser wattcyklar till Sickla!
  Jakob
 • Hej,

  Iom de nya begränsningarna är det väldigt svårt att få plats på Spin (Giro) Watt passen. Samtidigt står det högvis med avspärrade/oanvända watt-cyklar i spinningsalarna, skulle man inte kunna temporärt ställa ut några av dessa i de andra anläggningarna som inte har Watt-cyklar? Skanstull är t.ex. en anläggning där det definitivt finns utrymme att ställa ut watt-cyklar.
  Då skulle de som inte har möjlighet att boka kl 07.00 en vecka innan passet samt de som undviker gruppträning möjlighet att kunna köra egen smittsäker träning på den anläggning som ligger dem närmast. Dvs vi undviker även att folk måste ta sig med kommunala färdmedel till andra sidan stan för att hitta en sal med wattcyklar.


  R
 • Hej R

  Tack för förslaget. Eftersom jag är Spin giro-ledare och tänkt på samma sak under mina pass undersökte jag frågan härom veckan.

  Man har tittat på det. Men det kräver en lite för stor investering i anläggningsspecifik utrustning för att det ska vara möjligt just nu. Bland annat så behövs "kiosken" (enheten med själva datorn i) som står bredvid ledaren. Och den kostar för mycket helt enkelt. Tyvärr.

  Medlemsservice Medlemsservice
 • Hej.
  Dags för ny Giro-period igen, kul! Vad jag kunnat se går de här passen endast på eftermiddagar/kvällar vilket jag tyvärr inte kan delta på. Varför körs de ej på fm alternativt finns som digitala pass?
  Pelle
 • Hej Pelle!

  Ja, peppigt med ny giro-säsong!

  Vilka bra funderingar du har. Passen i bokningsschemat syns först två veckor innan de går av stapeln, och eftersom Spin giro-säsongen börjar först vecka 43 (nu är det vecka 41) så är det svårt att få en överblick över när dessa är schemalagda.

  Generellt är det som så, att eftersom våra funktionärer leder pass på sin fritid så brukar de flesta passen gå av stapeln just på kvällen, när många slutat sin arbetsdag. Jag vet dock att det funnits år då vi även kört Spin giro på helgen, men jag har tyvärr begränsade möjligheter att ta reda på hur det ser ut kommande säsong på grund av att passen ännu inte syns i bokningsschemat.

  Jag har skickat vidare din fråga/ditt önskemål om Spin giro digitalt, och återkommer när vi fått svar.

  Med vänlig hälsning,
  Sanna
  Sanna
 • Hej,
  Jag saknar uppdatering om vilka av era gym som idag har wattcyklar.
  Har det utökats till fler gym sedan 2019?


  Anna
 • Hej Anna,

  Numera finns det wattcyklar på följande anläggningar:
  • Farsta
  • Kungsholmen
  • Solna
  • Sundbyberg
  • Sveavägen
  Lycka till med cyklingen!

  Med vänlig hälsning
  Elina
  Bästa svaret

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.